Chat With Us LIVE!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, February 17, 2013

Kenapa Najib Cuak Dengan Anwar

Bukan senang untuk menjadi seorang penulis terutama yang berkaitan dengan politik high profile yang melibatkan kepimpinan negara dan ramalan terbukti menjadi kenyataan. Untuk menulis biar sebaris ayat pun bukanlah satu kerja yang mudah dan boleh tulis sesuka hati tanpa ada fakta dan bukti nyata. Tidak percaya tanya anak angkat saya Norzah Kepol, editor Bulletin Rakyat, yang juga penulis buku politik semasa. Apa lagi nak buat ramalan jika tidak menggunakan analisa selain petunjuk dan jadual Allah.

Penulis mesti berada di mana-mana, jangan berangan jika mahu jadi telinga, mata dan suara rakyat, mesti sanggup berdepan dengan apa saja situasi, sanggup mengambil risiko. Norzah Kepol, Raihan Sulaiman Palestin di Parlimen bersama Datuk Dr Hilmy.
Allah beri kita dua mata, dua telinga, satu kepala, satu hati. Pandang kanan pandang kiri, dengar sana dengar sini, jangan dengar bila ada orang rampas mikrofon dari kita, suruh kita listen, listen, listen, sampai tujuh kali, tapi dia tak mahu dengar cakap kita, kita saja mesti dengar cakap dia.

Saya banyak menerima panggilan telefon bila saya ramalkan yang Anwar akan jadi Perdana Menteri kerana ketika saya ramal yang Anwar akan menjadi Ketua Pemuda tahun 1982 orang kata ramalan saya tak masuk akal. Biarpun ramalan Musa Hitam menang lawan Kuli Tengku Razaliegh Hamzah dalam buku Siapa Selepas Musa tapi ia menjadi kenyataan. Kerana mereka tidak mahu keluar dari kepompong fikiran lama. Tak percaya bahawa Tuhan Maha Kuasa.

Peranan seorang penulis politik dan pemikir menanggung risiko yang terlalu tinggi tapi kerana ianya sudah jadi tanggungjawab. Sekali melangkah tidak akan berundur? Berkata benarlah sekalipun pahit.

Matahari adalah cahaya. Ilmu shahadat boleh dinamakan cahaya seperti ‘nur Muhammad’ yang menerangi hidup manusia yang di dalam kegelapan seperti Nabi Muhammad SAW menerangi bangsa Arab Jahiliah bila mereka terima Islam akhirnya bangsa yang hina dina jadi bangsa yang mulia. Kini ummat Islam hampir seluruh dunia sudah jadi seperti buih dipermukaan laut (Hadith); bila kehilangan shahadah La ilaha Illa Allah sebagai antibodi akibat kebodohan dan kejahilan mereka hilang segala kebesaran dan kemuliaan.

Ketika orang sibuk bercakap tentang siapa akan menang jadi Timbalan Presiden UMNO menjelang Perhimpunan Agung pada bulan Jun 1981 dulu, S.H. Alattas menerbitkan bukunya berjudul SIAPA SELEPAS MUSA? Waktu itu dia sudah pasti dengan kemenangan Musa. Walaupun 70% orang ramai percaya yang Tengku Razaleigh yang akan menang. Ternyata ramalan S.H. Alattas betul.

Sekarang orang sibuk bercakap tentang siapa akan menang jadi Ketua Pemuda UMNO menjelang Perhimpunan Pemuda pada 9 September 1982 - Suhaimi atau Anwar? Kira-kira 70% orang ramai percaya yang Suhaimi akan menang tetapi S.H Al-Attas meramalkan yang Anwar akan menang sebagai Ketua dan Najib sebagai Timbalan. Alasannya? Bacalah buku ini.

Belakang Buku
Pemuda Dizaman Mahathir

Berapa ummat Islam yang tahu kegagalan ummat Islam dimana-mana, hampir seluruh dunia sebab kaum Muslimin menjadi kaum yang terkebelakang peradabannya, terbelakang pengetahuan-teknologinya, terkebelakang ekonominya, jika dibandingkan dengan mereka yang dikategorikan sebagai kafir Islam menjadi mainan empuk musuhnya, kenapa? Apakah mereka sudah hilang akal atau hilang ilmu kerohanian dan hilang akhlak, hilang keyakinan kepada Allah SWT, kecintaan kepada Rasulullah SAW? Ramai sangat sudah menjadi Munafik tapi menuduh orang Islam yang lainnya fasik untuk menutup kekufuran mereka. Satu jari menunjuk keburukkan Anwar Ibrahim, terlupa 3 jari yang lain menunjuk kearah diri sendiri.

Kita bukan boleh menulis apa yang bermain di fikiran dengan gaya bahasa yang indah-indah dan puitis sahaja, tapi perlu menyampaikan mesej Al-Quran untuk memasukkan idea dalam pemikiran Melayu Islam supaya berani keluar dari kepompong; melihat Islam dari ‘global perspective’, bukan Islam yang ada di bawah kopiah putih atau serban masam yang mengggunung tinggi, berjubah, bermisai, berjanggut, bertasbih di tangan, tapi takut mengkritik pemimpin-pemimpin sendiri yang tidak bertanggung jawab menjalankan tanggung jawab dan telah menyalahgunakan kuasa, terutama jika orang yang melakukan maksiat itu kawan dan pemimpin parti politik dimana kita menjadi ahli.

Siapa selepas Najib?
Tanggung jawab penulis cuba menyedarkan masyarakat melalui hasil tulisan sebab musabab kenapa saya berani ramalkan Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri menggantikan Najib; kena pada masanya, kena pada tempatnya, kena pada orangnya; seperti ketika Najib dipilih selaku pemimpin. Rakyat kini mempunyai pemikiran yang terbuka. Orang muda sudah menjauhi UMNO, ahli UMNO sendiri menulis buku; Shahbuddin Husin menulis Najib Perdana Menteri Terakhir. Tapi tidak ada orang UMNO berani menggantikan Tan Sri Muhiyuddin Yasin sebagai pengganti mereka kerena mereka yakin teori RAHMAN sudah berakhir. Saya nampak Anwar bakal jadi Perdana Menteri dari fakta yang saya kumpul, misalnya dia menang kes saman fitnah RM50 juta terhadap Utusan, begitu juga terhadap Nalakurapan. Itulah yang menyebabkan saya bertambah yakin.

Apa salah pemimpin UMNO kasi penulis peluang setahun sekali menjual buku di Perhimpunan Agung atau dijual di kedai-kedai buku tanpa menggunakan kekerasan dan menakutkan pekedai buku di mana di zaman Mahathir tidak pernah berlaku. Itu tanda kerajaan Najib takut dengan penulis yang tahu benda-benda yang benar. Anwar bukan musuh saya. Dia betul, saya kata dia betul. Najib bukan Tuanku saya, dia mengarut merapu saya tulis semua tu. 1Malaysia mahukan pemimpin yang ada merit, orang UMNO pun ramai yang sudah bosan anak-anak Perdana Menteri saja yang ‘layak’ duduk di kerusi Perdana Menteri. UMNO sudah menjadi parti feudal.Dalam dunia politik senjata yang paling canggih adalah pena. Penulis itulah pena, pena itu ilmu, wahyu atau ilham yang datangnya dari Allah menerusi akal.

"Akal itu makhluk yang bila diperintah oleh Allah datang, dia datang, pergi bila disuruh pergi."
Imam Ja’afar Saddiq

Sama ada penulis menggunakan typewriter atau internet, tidak kira media yang menyampaikan: arus perdana, buku, surat khabar, blog, Facebook atau pun Twitter. Untuk melakukan perang fikiran, untuk berperang psikologi - psychological warfare. Dalam perang menang atau kalah itu saga.

Mereka yang memegang satu aliran fikiran dan tidak mahu menerima ilmu akan menutup dirinya daripada menerima aliran fikiran mereka yang dianggap lawannya. Suka hati awak lah jika tidak suka apa yang saya ramal, saya penulis bebas mengeluarkan pendapat. Mereka terlupa “jangan bertanya siapa yang berkata yang penting apa yang di kata” (Imam Ali). Kenapa takut sangat Anwar ganti Najib? Lupakah lagu injit-injit semut siapa sakit naik atas. Bila lagi Anwar yang dah lama sakit hendak naik atas? Do’a orang yang dizalimi mudah dimakbulkan Allah. Allah Maha Pengampun, sifat illa rahmatan Nabi Muhammad SAW adalah untuk semua makhluk, sama ada Islam atau pun kafir. Allah boleh memaafkan dosa sesiapa saja yang Allah suka. Allah SWT mampu berikan kerusi Perdana Menteri kepada Anwar Ibrahim dengan hanya menyebut kun fayakun.

Pelik tapi benar, sudah jelas depan mata Utusan Malaysia, media arus perdana menfitnah Anwar Ibrahim dan mahkamah sudah pun jatuhkan hukuman. Rakyat tahu itu cara supaya rakyat membenci Anwar Ibrahim tapi bertukar kepada kasih sayang tapi membenci dan hilang kepercayaan kepada Najib, biarpun beri macam-macam. Perang menggunakan Nalakurapan sebagai  senjata  menjadi senjata makan Tuan. Benarkan yang cuak dan takut dengan Anwar Ibrahim adalah Najib dan kuncu-kuncunya. Mereka yang telah menganyiaya dan menjadikan dia sebagai punching bag.

Walaupun Anwar selaku lawannya itu ada melakukan dosa dan namun kerana belum mendapat hidayah. Bagaimana pula dengan hati musuhnya yang sudah sekeras batu, mindanya beku? Keadaan menjadi bertambah buruk apabila mereka dengan keangkuhan  akibat tidak mahu sama sekali menghormati buah fikiran lawannya. Tidak ada manusia yang sempurna melainkan Nabi Muhammad SAW yang telah disempurnakan oleh Allah SWT.

Bukti Anwar akan menang Pilihan Raya sudah terang lagi bersuluh. Bukti sangat nyata yang mereka (UMNO) buat macam-macam untuk menggagalkan, memburuk-burukkan mereka yang terlibat dengan Bersih 1, 2 dan 3 dan akhirnya Kebangkitan Rakyat menang. Rakyat percaya Anwar teranyiaya dan dizalimi media arus perdana yang dikuasai oleh BN, telah melakukan apa saja fitnah untuk menyelamatkan Najib terbukti gagal.


Sedangkan apa salahnya kita duduk semeja adakan musyawwarah; sebagai permulaan ‘agree to disagree’. Baca apa isi kandungan buku ini dulu. Apakah tulisan saya mengampu Anwar atau menfitnah Najib? Saya cuba cari yang terbaik yang ada pada musuh. Kebanyakkan buku saya sebelum ini melihat Anwar sebagai musuh ummat Islam dari cerita yang saya dapat dari orang yang kononnya dianyaiyai dan dizalimi saudara Anwar, saya terlupa bahawa di sebabkan ego yang lebih besar dari diri selaku penulis telah merosakkan hubungan silatur rahim sesama manusia. Saya pernah menulis tentang Anwar dengan brutal, keras, kasar dan kejam tanpa belas kasihan. Namun dia tidak mengheret saya ke mahkamah walaupun sekali. Saya begitu berpegang pada konsep all is fair in love and war tetapi terlupa bahawa keangkuhan mereka yang berfikiran jumud kerana sikap poyo dan sengal membawa kepada suasana yang lebih runcing; kita fikir bila berlawan harus menang. Akhirnya sikap ini terbawa-bawa kepada mencari kelemahan peribadi pihak lawan dan memaparkan kepada masyarakat umum keburukan musuh untuk menyembunyi busuknya diri sendiri.


Melayu berpecah-belah akibat ramai pemimpin Melayu yang sudah hilang akal akibat dalam diri tidak ada la illaha illAllah sebagai antibodi. Akhirnya merugikan orang kita sendiri yang Islam tanpa paradigma holistik menjadi orang mukmin, itulah yang patut difikirkan. Jangan takut, jika ditakdirkan insya-Allah Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri Malaysia. Allah adalah Raja sekian alam. Allah yang kita sembah, kepada Allah kita meminta. Jika rakyat dan pemimpin-pemimpin mahu menyatukan semula Melayu yang bersengketa, jawapannya sangat ketara. Percaya pada ‘karma’ kerana Allah SWT tidak pernah zalim, manusialah yang menzalimi dirinya sendiri.

1 comment:

karami said...

Nun, walkolamiwama yashturun...bimajnun.

Get your Tickets now!